Umetniški vizualno-glasbeni zaključek

konference Inovativna uporaba IKT v visokem šolstvu: izzivi in priložnosti

Študentska dela smeri Grafične in medijske tehnike in Grafičnih in interaktivnih komunikacij se predstavijo na konferenci Inovativna uporaba IKT v visokem šolstvu: izzivi in priložnosti

Izvajalec:
Tina Kosmos, Kristina Kuster, Blaž Vrhovnik, Helena Gabrijelčič Tomc

Institucija zaposlitve:
Univerza v ljubljani Naravoslovnotehniška fakulteta

Opis dogodka:
V petek 25.9. bodo študentje grafike Tina Kosmos, Kristina Kuster in Blaž Vrhovnik v okviru konference, ki bo potekala na daljavo ter katere program je predstavljen na povezavi http://iktvvis.si/, izvedli predstavitev nekaterih del, ki so nastale med študijem z naslovom Ustvarjanje digitalnih svetov.

Študentje smeri Grafična in medijska tehnika ter Grafične in interaktivne komunikacije bodo med predstavitvijo razkrili kako se izdela hologram ter grafične vsebine za hologramski prikaz. Predstavili bodo uporabo 3D tehnologij za namene digitalne predstavitve kulturne dediščine in umetniških del ter nas seznanili s postopkom načrtovanja in izdelave didaktične aplikacije in didaktičnih iger za spoznavanje slovenskih kamnov in področja računalništva. Za še večjo potopitev v doživljanje digitalnega medija nas bo predstavitev popeljala tudi v svet navidezne resničnosti, kjer si bomo ogledali stavbo Montanistike ter njene skrivnosti naravne dediščine in 360-stopinjski glasbeni video spot.

Vabljeni na spletno predstavitev v petek 25.9. med 14:40 in 15:10 uro.

-13'13''- Art Bubble

Povezava do stream-a (aktiven od četrtka [0:00] do petka [24:00]): http://giss.tv:8000/noise_channel.mp3


Izvajalec:
prof. Dušan Zidar

Institucija zaposlitve:
Univerza v Mariboru

Opis dogodka:
-13'13''- Art Bubble / je naslov vizualno-zvočnega dogodka, ki sicer ni Walt Disneyjeva izolacijska cona v dobesednem pomenu, ampak je umetniško motrenje današnjega dogajanja in sprememb, ki se nam danes zdijo preblizu, da bi jih videli kot spremembe, ko pa jih zagledamo, pa nam že strukturirajo realnost. Stavek: "vsi smo v istem čolnu", ki se ga pogostokrat sliši in se ga izgovarja ob usodnih dogodkih, so ga tisti na ladji Titanik razumeli drugače, kot pa pevka Madonna ležeča v banji v mlečni vodi z vrtnicami. Vizualno zvočni dogodek je interaktiven: v medsebojni aktivnosti zvoka in slike, ki se v realnem perfomiranju projecira na projekcijsko ravnino; kakor tudi z udeleženci, ki s svojimi prenosnimi telefoni pretakajo (streaming) in konfigurirajo zvočno sliko v ambientu.

- Za poslušanje toplo priporočamo uporabo slušalk.
- Zvočna podoba 13'13'' - The Meaningless Bubbles je narejena z mislimi predvsem za neprilagojena ušesa (povzet izraz iz oddaje Godbeni imperializem Luke T. Zagoričnika na Radiu Študent).
- Alvin Lucier je naredil pretresljiv zvočni performance, kjer je demonstriral, kako se pomen govora postopoma razkroji in počasi izgine v nosilno frekvenco – šum.
- Celotna zvočnost The Meaningless Bubbles je izpeljana iz pomensko sorodnih izjav dveh figur: politika in znanstvenika. Nista v juxtapoziciji, da bi tvorila nov pomen. Oba izjavita, da ne vesta nič. Govorna dekonstrukcija izjav se namesto v nosilno frekvenco zlije v asociativni zvok žrtve: netopirja – prenašalca. Navidezna »nepomenskost« njunih izjav mogoče bistveno bolj izražata nov pomen/paradigme za 21. stoletje: oblaki, mehurčki....

- Spletna stran za več informacij: https://www.zidardusan.si/?page_id=637

  • Projekt Digitalna UL in Didakt.UM
  • Kontakt: ikt-projekti@uni-lj.si